Orthodontie

Wat is orthodontie?

Het mooier maken van een lach is iets waar veel mensen direct aan denken als zij aan een beugelbehandeling denken. Maar dat is niet het enige waar een tandarts voor orthodontie zich mee bezighoudt. Minstens net zo belangrijk is het goed op elkaar laten passen van de boven- en onderkaak om zo slijtage aan tanden en kiezen of pijn bij dichtbijten te voorkomen. Het doel van een beugelbehandeling is naast het bereiken van een mooie lach ook het verkrijgen van een goed functionerend gebit. Bovendien is een gebit waarbij alle vlakken goed bereikbaar zijn met de tandenborstel veel beter schoon te houden waardoor gaatjes kunnen worden voorkomen.

Wanneer moet je naar de tandarts voor orthodontie?

Als je de uitstraling van je lach wilt verbeteren of je tanden niet goed op elkaar passen, dan is eigenlijk elke leeftijd goed om naar een tandarts voor orthodontie te gaan, jong en oud. Tanden en kiezen kunnen op elke leeftijd verplaatst worden. Orthodontie is er voor jongeren maar zeker ook voor volwassenen. Zeker 25% van de patiënten die zich bij de tandarts voor orthodontie aanmelden zijn volwassenen. Hoewel op elke leeftijd met een beugelbehandeling begonnen kan worden, betekent dit niet dat het altijd verstandig is om een beugelbehandeling te starten. De tandarts voor orthodontie kan na een kort eerste onderzoek vaak al aangeven of een behandeling mogelijk en zinvol is. De belangrijkste factoren die hierbij een rol spelen zijn de wensen van de patiënt, de orthodontische afwijking, de kwaliteit van de tanden, de conditie van het tandvlees en het omgevende bot waarin de tanden vastzitten.

In veel gevallen zal je eigen tandarts tijdig zorgen voor een verwijzing , maar een verwijzing is niet noodzakelijk. Je kunt ook zonder verwijzing een afspraak maken bij de tandarts voor orthodontie, voor jezelf of voor je kind. De eerste afspraak is puur ter oriëntatie. Na kort klinisch onderzoek geven we advies. Dit is vrijblijvend zonder verplichting tot vervolg.  De meest voorkomende redenen om een afspraak te maken bij de tandarts voor orthodontie zijn:

  • Je hebt scheve tanden en je wilt graag weten of hier iets aan te doen is.
  • Je hebt een grote overbeet of je bijt met je ondertanden tegen het tandvlees achter je boventanden en dat doet pijn.
  • Je bijt met je boventanden helemaal over de ondertanden en daardoor schaaft het tandvlees van je ondertanden af.
  • Je hebt een tand onder het tandvlees die klem zit en niet kan doorbreken.

Andere situaties waarbij het ook verstandig kan zijn om een afspraak te maken bij de tandarts voor orthodontie zijn bijvoorbeeld:

  • Enkele tanden of kiezen ontbreken en je wilt weten of de ruimte tussen de tanden met een beugel gesloten kan worden.
  • De tandarts wil een brug maken of implantaten plaatsen om een ontbrekende tand te vervangen, maar enkele tanden staan hiervoor niet op de juiste plek.
  • Je tanden schuren met dichtbijten ongunstig over elkaar met langzame slijtage van deze tanden tot gevolg.
  • Je klemt of knarst met je tanden met extra slijtage en pijn aan tanden en kaken tot gevolg.
  • Je hebt last van snurken of slaapapneu (OSAS).

Wil je weten wat voor jouw de mogelijkheden zijn: Via deze link kun je contact opnemen of bel ons voor een vrijblijvend informatie orthoconsult.